Sveti Nikola i darivanje djece


Tko je bio Sveti Nikola?

foto: Pixabay

Svako dijete zna da se 6. prosinca obilježava kao dan Svetog Nikole. Njemu u spomen, roditelji darivaju djecu. Svetog Nikolu spominje se kao zaštitnika djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, pekara, ribara, trgovaca, putnika.

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece. Nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam, ali ga odgaja stric biskup. Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Nakon stričeve smrti, nasljeđuje ga te i on postaje biskup. Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Smirivao je uzburkano more, ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu.

Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz legende o nekada bogatom čovjeku koji je izgubio službu i imetak. Imao je tri kćeri koje su bile lijepe, ali ih nije mogao udati pa je trgovao njihovom ljepotom i mladošću. Sveti Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa je uzeo vrećicu i napunio je dukatima, umotao u platno i potajno ubacio dukate kroz prozor. Kad je otac shvatio da ima dovoljno novaca da uda jednu kćer, to je i napravio, ali se onda isti slučaj dogodio i drugi, pa i treći put.

Kada je ubacivao novac kroz dimnjak za najmlađu kćer, susjed ga je sustigao i prepoznao Nikolu. Nikola ga je zaklinjao da šuti o tom događaju, ali je otac razglasio u čitavom mjestu tu priču. Tako je Nikola postao prijatelj siromašnih.A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?