Ima li u cjepivima otrovnih sastojaka?


foto: stock.xcng

foto: stock.xcng

Postavite li naslovno pitanje Googleu, dobit ćete cijeli niz opskurnih stranica koje nude zastrašujuće dezinformacije i popise smrtonosnih i štetnih sastojaka cjepiva. Od antifriza, preko aluminijskog fosfata, tkiva fetusa, bubrega majmuna, stanica pluća pa sve do najozloglašenije žive. Samozvani stručnjaci će vam priopćiti da cjepiva izazivaju AIDS, astmu, autizam, rak, diabetes, leukemiju, lupus, sindrom iznenadne dojenačke smrti, a samom popisu nema kraja. Mnoge od ovih tvrdnji su zlonamjerne neistine, a druge su, bez iznimke, krive interpretacije podataka.

Već pučkoškolsko obrazovanje obuhvaća činjenicu da je virus infektivan organizam koji se može razmnožavati isključivo u živom tkivu.

Na primjer, neki virusi su uzgojeni na tkivnim kulturama koje su pak uzgojene iz tkiva fetusa prije mnogo godina. Neki drugi virusi se uzgajaju na živim i oplođenim kokošjim jajima. Naime, već pučkoškolsko obrazovanje obuhvaća činjenicu da je virus infektivan organizam koji se može razmnožavati isključivo u živom tkivu. Virus nije moguće razmnožiti i uzgojiti izvan žive stanice. I tada, kada se virus uzgoji, kroz cijeli niz koraka on se pročišćava i priprema za cjepivo. Tvrditi da cjepivo sadrži stanice fetusa je isto što i tvrditi da plod jabuke sadrži zemlju na kojoj je raslo drvo. To je obmanjujuća tvrdnja koja bezrazložno raspiruje paniku.

Isti izvori tvrde da cjepivo sadrži otrovan formaldehid. To je točno, ali količina formaldehida u dozi cjepiva je nemjerljivo manja od količine formaldehida koje tijelo metabolizmom proizvodi svaki dan.

Neka cjepiva sadrže male količine metala kao što je aluminij kojeg se koristi već 80 godina kako bi pospješio djelotvornost cjepiva. Te tvari poznajemo kao „adjuvante“ i služe kao svojevrstan pojačivač koji potakne imunosni sustav na proizvodnju antitijela. Ali, kao što svi znamo, „količina čini otrov“, a koncentracije tih metala su tako niske da ne mogu naštetiti tijelu. „Analogno ovom primjeru, male doze paracetamola liječe bol, ali velike doze uzrokuju zatajenje jetre. A opet ga svi koristimo“, objašnjava dr. Rachel Dunlop, medicinska znanstvenica i australska aktivistkinja za znanstveno utemeljeno liječenje.


Ključne riječi Sve o temi: , , ,


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?