Znate li što je zapravo SOS selo?


 

foto: SOS dječje selo

foto: SOS dječje selo

Obitelj je stup društva unutar koje je svako dijete zaštićeno i uživa u osjećaju pripadnosti. Tu se djeca uče vrijednostima, dijele odgovornosti i stvaraju odnose koji traju cijeli život, što im daje čvrstu podlogu na kojoj mogu nastaviti izgrađivati svoje živote. Uz pomoć ljubavi i prihvaćanja liječe se emocionalne rane i izgrađuje samopouzdanje.

Uz stečenu samosvijest svako dijete može prepoznati i ostvariti svoj potencijal. Ističu to u organizaciji SOS dječje selo Hrvatska koje se brine za djecu koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. Riječ je o konceptu obiteljske skrbi za djecu koja su iz nekih razloga izdvojena iz svojih bioloških obitelji, ističe za našu radijsku emisiju  zagovaratelj dječjih prava, Krešimir Makvić iz SOS Dečjeg sela Hrvatska.

S  početkom ekonomske krize u Europi u Hrvatskoj su se zbog osiromašenja obitelji djeca počela puno češće izdvajati iz obitelji i smještati u alternative oblike skrbi. Siromaštvo i ekonomski razlozi, kaže Makvić,  ne bi smjeli biti razlozi za izdvajanje djece iz obitelji. To, dodaje, nikako nije opravdano.  Mnogi se se takvi slučajevi mogli i prevenirati kada bi centri za socijalnu skrb i socijalni radnici mogli više raditi na terenu. Iako se zbog siromaštva sve više djece izdvaja iz obitelji, no i dalje su najčešći razlozi udomljavanja zlostavljanje i zanemarivanje u obitelji.

Humanitarni rad SOS Dječjih sela počiva na četiri načela: SOS majka, SOS braća i sestre, SOS kuća i SOS selo. Skrbi se o djeci u dva SOS sela, Lekeniku i Ladimirovcima. Provodi se i program jačanja obitelji, a usmjereno je na pomoć obiteljima koji su u riziku u pojedinim lokalnim zajednicama. Čine ga mobilni timovi koji odlaze direktno u obitelji s kojima stupaju u kontakt preko centara za socijalnu skrb. Pomaže im se, pojašnjava Makvić, u svim poteškoćama kako djeca ne bi bila izdvojena iz obitelji.

U SOS Dječje selo aktivno radi i na zagovaranju, odnosno, na poboljšanju politika i praksi koje narušavaju dobrobit djece kojima prijeti gubitak roditeljske skrbi ili koja su već ostala bez nje.  Zagovaranje podrazumijeva lobiranje i komunikaciju s političkim elitama, koje često, zaključuje  zagovaratelj dječjih prava, Krešimir Makvić iz SOS Dečjeg sela Hrvatska, šteka.

SOS Dječje slo Hrvatska financira se dijelom sredstvima države, ali sve više donacijama građana, tvrtki, a dio sredstava dobivaju i od same međunarodne organizacije SOS dječje selo.A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?