Svako peto dijete žrtva seksualnog zlostavljanja


place

Svako peto dijete žrtva je nekog oblika seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja, upozorila je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić u priopćenju objavljenom povodom Europskog dana zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja koji se obilježava 18. studenog. Naglasila je, također, da zbog neprijavljivanja veliki broj takvih napada ostaje neotkriven i nekažnjen.

Podsjetila je da se od prošle godine u svim državama članicama Vijeća Europe 18. studenoga obilježava kao Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, s ciljem podizanja javne svijesti o važnosti trajnog i usklađenog djelovanja tijela vlasti, stručnjaka, institucija i javnosti u zaštiti djece od svakog seksualnog nasilja.

Pravobraniteljica za djecu Milas Klarić ističe kako su seksualno iskorištavanje i zlostavljanje među najtežim oblicima kršenja prava djeteta, koji ostavljaju neizbrisiv trag u djetetovu sjećanju i razvoju. Najčešće se to događa zbog nerazumijevanja i nedovoljnog znanja o tom problemu, ali i zbog srama i prikrivanja takvih slučajeva, čime se dodatno otežava položaj djeteta-žrtve.

“Mnoga su djeca izložena riziku od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja, a problem je i to što se mnogi odrasli teško suočavaju s time i nerado govore o takvom nasilju nad djecom”, poručila je pravobraniteljica.

Unatoč dobrom zakonodavnom okviru, u Hravatskoj, upozorava, u praksi postoje brojne teškoća u primjeni propisa pa valja uložiti još više napora i sredstava u suzbijanje i sprečavanje seksualnog nasilja te zaštitu i pružanje podrške djeci.

Ivana Milas Klarić osobito važnim smatra prijavljivanje kaznenih djela, uspjeh kaznenog progona, odgovarajuće sankcije koje uključuju izricanje sigurnosnih mjera, te ozbiljnu provjeru kandidata za sve poslove koji uključuju rad s djecom, primjerice u odgoju i obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, sportu i drugdje.

Nužno je, zaključuje, educiranje i senzibiliziranje javnosti, kako bi se olakšalo prijavljivanje slučajeva spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, te kontinuirano provodilo programe preventivnog osnaživanja djece.

 A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?