U kakvoj su vezi cjepiva, živa i autizam?


molekula thiomersala

Neka cjepiva mogu sadržavati živu u izuzetno malim količinama. U proteklih 20 godina su brojni proizvođači pod pritiskom antivakcinacijskih kampanja počeli proizvoditi cjepiva bez žive, no nažalost, to se nije odrazilo na sve učestalije dijagnosticiranje autizma.

Naime, mnogi su roditelji uvjereni kako sva cjepiva koja se nalaze u kalendaru obaveznog cijepljenja sadrže i živinu komponentu takozvani thiomersal (u Sjedinjenim Državama poznatiji kao thimerosal), koji se već više od 80 godina koristi kao antiseptik i konzervans u kozmetici, farmaceutskim preparatima i cjepivima. No situacija je sasvim drugačija!

„Od rutinskih cjepiva u Hrvatskoj thiomersal sadrži cjepivo protiv difterije i tetanusa (DT pro adultis), s kojim se cijepe starija djeca i adolescenti“, objasnila nam je voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Ira Gjenero-Margan. Dodaje kako su sve neovisne ciljane studije dokazale da količine thiomersala koje se nalaze u cjepivu ne izazivaju nikakve neurološke poremećaje.

Od rutinskih cjepiva u Hrvatskoj thiomersal sadrži cjepivo protiv difterije i tetanusa (DT pro adultis), s kojim se cijepe starija djeca i adolescenti.

S tim se slaže i medicinska znanstvenica i australska aktivistkinja za znanstveno utemeljeno liječenje dr. Rachel Dump koja podsjeća da je živa iz svih rutinskih cjepiva u Australiji povučena još 2000. godine, izuzev jednog cjepiva koje se koristi protiv hepatitisa B te da nikada nije bila dijelom MMR cjepiva koje su šarlatani najčešće optuživali za izazivanje autizma. Prije toga je i Australija u proizvodnji cjepiva koristila thiomersal no njene su količine u jednoj dozi cjepiva manje od količini žive u jednoj limenci tunjevine.

Također valja znati da postoje dva živina organska spoja; metil-živa, koja je otrovna i koja se akumulira u tijelu te etil-živa koja nastaje kada se u tijelo unese thiomersal i koja se ne akumulira u tijelu.

Kada bi thiomersal zaista bio uzrok autizmu, Australija bi bila dokaz tomu jer bi se incidencija autizma počela smanjivati. Nažalost, stvarnost je sasma suprotna i u Australiji je od povlačenja thiomersala zabilježen suprotan trend, objašnjava dr. Dunlop.A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?