Majke odgajateljice zbog blokade računa bez 3200 kn


foto: photoXpress

foto: photoXpress

Za reguliranje statusa majke ili roditelja odgajatelja s mjesečnim primanjima od 3200 kuna koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić prije parlamentarnih izbora omogućio zagrebačkim  majkama s troje i više djece, javilo se njih nešto manje od dvije tisuće.

Većina ih je dala otkaze na slabije plaćenim radnim mjestima i ispisale su djecu iz vrtića kako bi ostvarile taj status, međutim, kako prenosi RTL, mnoge su ostale zatečene jer su im ta primanja od 3200 kn bila ovršena zbog blokiranih računa. Bandićeva naknada im se tretira kao drugi dohodak te je podložna ovrsi, ali im se, kao ostalim blokiranim građanima ne oduzima trećina primanja, već cijeli iznos naknade.

Vjerovale su da će dio novčane potpore Grada moći zaštiti prema članku 172. Ovršnog zakona koji štiti porodiljne naknade, prenosi RTL, no Grad Zagreb je novčanu potporu definirao kao drugi dohotak. Financijska agencija ( FINA) za otvaranje zaštićenog računa od majki traži dokaz o jednom primanju, međutim većina ih prima idrugu nakandu, dječji doplatak, koji se također tretira kao stalni prihod. Iz Porezne uprave im sugeriraju da se odreknu dječjeg doplatka.

Iz zagrebačkih vrtića do sada je ispisano oko 800 djece, čije su majke zatražile status odgajateljice.


Ključne riječi Sve o temi: , ,


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?