Gripa je došla. Što sada?


foto: photoXpress

foto: photoXpress

Prema objavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatsku je stigla gripa. Analiza uzoraka izuzetih kod gotovo 60 pacijenata pokazuje da su trenutno u opticaju dva tipa virusa A (uključujući H1N1, koji je 2010. izazvao pandemiju i virus H3N2) te virus tipa B.

Istovremeno Američka akademija pedijatara upozorava roditelje kako je potrebno na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti kod djece. Kažu, važno je znati da se virus širi zrakom iskašljanim kapljicama, ali i putem dodira; izravnog i neizravnog. Naime, virus se može prenositi i kontaminiranim predmetima kao što su kvake, kontroleri za video igrice ili priborom za jelo. Najlakše se prenosi u prvih nekoliko dana bolesti.

Na gripu možete posumnjati kada kod djeteta primijetite ove simptome:

  • iznenadna vrućica, najčešće iznad 38 Celzijevih stupnjeva
  • drhtavica i osjećaj hladnoće
  • ekstremni umor i slabost
  • bolovi u mišićima
  • suhi kašalj

Razvojem bolesti, nakon nekoliko dana bi trebali uslijediti bolno grlo, začepljen nos i neprestani kašalj. Dijete s običnom prehladom najčešće ima nižu temperaturu, nos koji curi i manje kašlje. Gripa, s druge strane, izaziva veće bolove, umor i potencira loše raspoloženje.

Zdravi ljudi, pa tako i djeca, gripu bi trebali preboljeti za desetak dana do 2 tjedna. Ipak, kod jednog dijela djece se javljaju komplikacije na koje valja posumnjati ako se dijete požali na bolno uho, osjećaj pritiska u glavi ili ako vrućica i kašalj neobično dugo potraju.

Djeca koja su posebno izložena komplikacijama su ona koja pate od kroničnih bolesti kao što su plućne bolesti ili bolesti imunosnog sustava. Također su posebno osjetljiva djeca s nekim hematološkim bolestima i malignim bolestima. Njih bi roditelji trebali držati daleko od potencijalnih izvora zaraze, ponajviše bolesne djece. Ako dijete uz simptome gripe i pri tom teško diše, obavezno potražite pomoć liječnika, savjetuju američki pedijatri.


Ključne riječi Sve o temi:


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?