40 posto mladih odobrava nasilje u vezi


 

foto: Pixabay

foto: Pixabay

Djevojka koja prilikom izlaska flertuje s drugim mladićem, provocira da je dečko udari. Smatra to 35 posto mladih, pokazalo je istraživanje Centra za edukaciju I savjetovanje (CESI) u okviru projekta “Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima”.

Istraživanje je predstavljeno na  tematskoj sjednici Saborskog Odbora za ravnopravnost spolova u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Zabrinjavajući je podatak da čak 36 posto mladih vjeruje da je osoba, koja je doživjela nasilje, napravila nešto što je uzrokovalo ovakvo ponašanje.  U upitniku o opravdanosti nasilja, formuliranom rečenicom da “mladić ima pravo udariti djevojku…”, mladi su odgovarali na sljedeći način:
– ako ga ljuti njeno ponašanje – 45 posto
– ako ga ne sluša – 45 posto
– ako sazna da je nevjerna – 41 posto
– ako sumnja da je nevjerna – 44 posto
– ako ne vodi brigu o njemu kako bi trebala 45 posto

Ovo su izuzetno visoki i prilično iznenađujući rezultati za nas, kazala je Nataša Bijelić iz CESI-ja. Više od četrdeset posto ispitanika smatra i da mladić ima pravo udariti djevojku ako ga ne poštuje, ako više pažnje poklanja prijateljicama, ako želi prekinuti s njim i ako je ljubomorna.  Slično je i u obratnom slučaju – većina se slaže da djevojke imaju pravo udariti svog partnera u spomenutim prilikama.

Većina učenika smatra i da je ljubomora oblik ljubavi – da je to način kako djevojka pokazuje da voli svog dečka.

Čak je trećina ispitanika izjavila kako poznaju osobe, odnosno par, u kojem mladić vrijeđa djevojku, petina ih zna za slučaj da je mladić fizički nasrnuo na djevojku, a četvrtina da je prisiljava na seksualni čin koji ona ne želi. Podaci se podudaraju u obratnoj situaciji, kada se radi o nasilnim djevojkama, osim u dijelu prisile na seks, navodi se u istraživanju CESI-ja. Na upit jesu li oni bili nasilni, jedna petina mladih odgovorila je da jesu.

 


Ključne riječi Sve o temi:


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?