Djeca i mediji


foto: Pixabay

Zbog užurbanog vremena u kojem živimo, roditelji sve manje vremena provode s djecom te upravo masovni mediji postaju glavni odgajatelji mlađih generacija, ali i postaju i uzori.  Osim toga, djeca i mladi gotovo svo slobodno vrijeme provode uz medije. Pristupačnost novim medijima, pogotovo internetu i društvenim  mrežama, velika je i svugdje dostupna, a u odgojnom i obrazovnom sustavu nedostaje medijskog obrazovanja i kulture, naglašava za profesor komunikologije na Hrvatskih studijima Danijel Labaš, voditelj projekta Djeca medija, kojeg su inicijatori Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i Matica hrvatska.

Cilj i svrha projekta sustavna je edukacija o medijima, prvenstveno onima u Hrvatskoj te poticanje razvoja osviještenih korisnika koji s razumijevanjem i kritičkim odmakom konzumiraju medijske sadržaje koje sami odabiru.

Naime, uloga je medija u današnjem društvu neosporno velika, ističe Labaš, dodajući kako nas oni, osim što nas informiranju, educiraju i zabavljaju, svojim informacijama utječu i na formiranje stavova, vrijednosti i ponašanja, kako odraslih, tako i onih najmlađih korisnika. Nekontroliranjem sadržaja kojeg gledaju, kod djece i mladih dolazi do stvaranja pogrešnih moralnih vrijednosti. Utjecaj reality showova, manipuliranje reklamama, prikazi nasilja samo su neki faktori koji mogu dovesti do imitiranja takvog ponašanja, usađivanja negativnih odgojnih vrijednosti te poticanja agresivnosti i osjećaja straha te kriminala, naglašava Labaš.  Djeci i mladima poručujemo, nastavlja, da su mediji nešto jako dobro, te da  mogu pozitivno utjecati na njihove živote, ali da im treba ukazati i na negativne strane koje donose masovni mediji.

I sami nastavnici i roditelji, dodaje voditelj projekta Djeca medija, osjećaju potrebu da se njima i njihovoj djeci u tome pomogne, da se izgradi, ne samo kritičkog i svjesnog, nego i  odgovornog i sigurnog korisnika medija. U tome im pomažu interaktive radionice koje u cijeloj Hrvatskoj provode u dječjim vrtićima, školama, a u kojima sudjeluju djeca, roditelji, nastavnici,  predstavnici akademske zajednice. Iako nedovoljno kritična prema sadržajima u masovnim medijima, sama djeca na radionicama ističu, zaključuje voditelj projekta Djeca medija profesor komunikologije Danijel Labaš,  kako ih najviše brine to što se osjećaju nezaštićeno u virtualnom svijetu.

Radionice provode profesori i studenti, a podržava ga i Pravobraniteljica za djecu.

 

 A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?