Kako napraviti domaći plastelin?


foto: farmersmarketonline.ca

foto: farmersmarketonline.ca

Iako gotovo sve mase za modeliranje za djecu više ne sadrže opasne kemikalije za održavanje mekoće i elastičnosti, dobar dio roditelja nerado daje djeci “plasteline” iz trgovine. Zbog toga se odlučuju na pripremu „domaćeg plastelina“ od brašna i soli s dodatkom kulinarskih boja koje sigurno neće naštetiti djetetu, čak ako i proguta komadić mase. Dakako, treba voditi računa da se radi o proizvodu koji sadrži visoku koncentraciju kuhinjske soli koja, ako dijete proguta veću količinu, može biti opasna.

Recepata je, čini se, koliko i roditelja. Mi vam donosimo jedan iz naše kuhinje, a vi ga možete modificirati i prilagoditi sebi.

Sastojci:

1 šalica vode

1 žlica ulja

½ šalice kuhinjske soli

1 šalica brašna

1 žlica limunske kiseline (limuntus)

prehrambene boje (boje za kolače)

Priprema

Kuhanje: U lonac stavite brašno, sol i limunsku kiselinu. Dobro promiješajte praškaste sastojke, dodajte vodu i ulje. Stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje. Kada se masa toliko zgusne da dobijete jednu grudu koja se drži za kuhaču, ohladite ju do temperature na kojoj se može mijesiti rukama. Rukama dobro izradite masu da postane glatka i plastična poput pravog plastelina.

Bojanje: Podijelite masu na nekoliko dijelova. Svakom dijelu možete dodati željenu prehrambenu boju i dobro izmijesite da se boja rasporedi. Želite li, možete dodati i prehrambene arome, kako bi „plastelin“ imao i ugodan miris.

Čuvanje: Držite u zatvorenim plastičnim posudama ili vrećicama. Rok trajanja ovakve mase je 1-2 mjeseca, ovisno koliko ju dijete upotrebljava.

Imate li neki svoj prokušani recept, podijelite ga s nama u komentarima. 


Ključne riječi Sve o temi: ,


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?