Ugrize stjenica i liječnici teško prepoznaju


foto: tripadvisor.ca

Rakcija na ugriz stjenice (lijevo), stjenice (desno), foto: tripadvisor.ca

Roditelji često pedijatrima dovode djecu s raznim ubodima insekata, no obično se radi o pčelama, osama ili paucima. No čini se da čak i neki liječnici teško prepoznaju ugrize stjenica. To ne čudi, obzirom da stjenice dobro pamte tek poratne generacije, ali noviji događaji pokazuju da da ipak nisu istrijebljene. Dokazuje to i nedavno objavljeni slučaj Velikogoričanke koju su liječnici liječili od alergija (ugriz stjenice može izazvati alergijsku reakciju, op. ur.), a zapravo je živjela u stanu kojega su zaposjeli neugodni gosti.

Stjenice su se sporadično javljale u hotelima, motelima i studentskim domovima. Najvjerojatnije su ih sve dostupnija putovanja iz tih protočnih mjesta ponovno donijela i u obiteljske domove. Postoji i teorija da su njihovoj ekspanziji pridonijele i zabrane „teških“ insekticida koji se pod pritiskom javnosti povlače s tržišta.

Kako bilo, stjenice su tu i važno ih je znati prepoznati, savjetuje pedijatar Vincent Iannelli, autor knjige The Everything Father’s First Year Book. Izlaze noću, hrane se ljudskom krvlju, a njihovi ugrizi nisu bolni, tako da je isprva vrlo teško prepoznati problem. Srećom, ovi napasnici ne prenose zarazne bolesti.

Posumnjati na stjenice možete u trenutku kada primijetite osip na djetetovu tijelu. Izgled osipa može varirati, od uobičajenih tragova koje ostavljaju ugrizi insekata pa do izuzetno svrbljivih uzdignutih crvenih područja na koži – obično nekoliko dana nakon samog ugriza. Stjenice se mogu često prepoznati i po ugrizima koji su poredani u nizu.

Kada još možete posumnjati na stjenice?

 • Ako ste nedavno putovali. Stjenice se mogu lako prenijeti prtljagom ili odjećom.
 • Ako ste spavali na tuđem madracu ili nekom drugom komadu namještaja.
 • Ako živite u zgradi u kojoj već postoje stanovi zaraženi stjenicama.
 • Ako ste nedavno boravili u studentskom domu. Domovi su vrlo protočni, često puta i tranzitna odredišta brojnih studenata koji putuju diljem svijeta.
 • Ako se budite s ugrizima insekata, a u stanu nemate psa ili mačku koji bi mogli biti zaraženi stjenicama.
 • Ako na posteljini nalazite sićušne mrljice od krvi.
 • Ako ste primijetili male insekte veličine sjemenke od jabuke kako se skrivaju u naborima madraca na kojem dijete spava. Pronaći ih možete i na rubovima tepiha, iza slika na zidovima ili u skrivenim šupljinama i pregibima namještaja. Imajte na umu da ponekad morate rastaviti krevet kako biste otkrili stjenice i da vam u borbi protiv njih treba stručna pomoć.

Kako liječiti ugrize stjenica?

Ako se dijete jako češe na mjestima ugriza, pokušajte s kremama i gelovima za ubode i ugrize insekata koje možete kupiti u ljekarnama bez recepta. U težim slučajevima zatražite pomoć liječnika.

Kako se riješiti napasti?

Borba može trajati mjesecima, čak i kada angažirate profesionalce. Nemojte se iznenaditi ako se budete morali riješiti madraca i velikog dijela namještaja, a česti su i slučajevi kada se moraju dignuti i zamijeniti cijeli podovi u zaraženim prostorijama kako bi se doprlo do skrovišta parazita.

Mjere predostrožnosti

 • Izbjegavajte rabljeni namještaj, posebice krevete, madrace i ležajeve. Dobro provjerite svaki komad rabljenog namještaja kojega ćete ipak unijeti u svoj dom.
 • Riješite se nereda oko dječjeg krevetića Maknite sve plišane igračke, odjeću i sve predmete u kojima se stjenice mogu sakriti.
 • Plahte na kojima dijete spava i pokrivači s kojima se pokriva ne smiju dodirivati pod.
 • Ako spavate u hotelima, dobro provjerite sobu i krevet.
 • Za vrijeme putovanja, ne odlažite prtljagu na pod.

Ključne riječi Sve o temi: , ,


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?