Kako se suočiti s tinejdžerskim laganjem


Foto: kygp @ Flickr.com

Laganje je veliki problem s kojim se često susreću roditelji tinejdžera. Toliko velik da u kratkom vremenu može potpuno uništiti povjerenje između obje strane, a roditelji ponekad više ne mogu razlikovati izlazi li laž ili istina iz usta njihove djece, objašnjava ‘životna trenerica’ Aurelia Williams.

Budući da odrasli laganje shvaćaju kao uvredu, većina roditelja na laž reagira vrlo emotivno. To je zbog toga što oni žele vjerovati svojoj djeci pa se čini kao da je laž usmjerena protiv njih osobno.

Važno je znati da tinejdžeri lažu zbog dva razloga; žele prikriti stvari koje su učinili, a zbog njih bi mogli zapasti u nevolje i biti kažnjeni ili pokušavaju stvoriti paralelnu stvarnost za sebe. Bez obzira na razlog, s ovim problemom se treba suočiti no prije svega treba postaviti jasna kućna pravila o iskrenosti. To je najbolje učiniti dok su djeca mala.

Adolescenti koji lažu da bi impresionirali vršnjake ili da bi prikrili neke životne prilike najčešće imaju problema sa samopoštovanjem. Važno je pomoći im na način da budu zadovoljni sa sobom, pokazati im da ne trebaju biti ništa više, a ni manje, od onoga što jesu.

Tinejdžeri mogu u potpunosti razumjeti koncept iskrenosti i shvatiti njenu važnost. Roditelji bi im trebali naglasiti kako ništa što su učinili ili što će eventualno učiniti neće imati tako teške posljedice kao laganje. Kada se laž predstavi kao najgori mogući izbor, tinejdžerima na najizravniji način otežavamo biranje te mogućnosti.

Sumnjate li da tinejdžer laže kako bi prikrio nešto što je učinio, podsjetite ga da će zbog laganja posljedice biti znatno veće i teže. Ako je dijete iskreno, jasno mu dajte do znanja da će posljedice njegova lošeg čina biti manje, upravo zbog iskrenosti. S druge strane, laže li dijete kako bi prikrilo svoj propust, jasno mu dajte do znanja da ga kažnjavate i zbog laganja.

Ne trebate se truditi uhvatiti tinejdžera u laži i provjeravati svaku njegovu riječ. To će se jednostavno dogoditi. Kada se dogodi, ne propustite primjereno reagirati. Nije dobro ni za vas ni za dijete živjeti u očekivanju laži, zbog toga je važno stalno isticati koliko cijenite iskrenost.

Mnogi roditelji zaboravljaju da su upravo oni najbolji učitelji svojoj djeci. Zbog toga trebaju biti najbolji mogući primjer da su iskrenost i poštenje ponekad neugodni, ali neophodni. Male stvari, poput potkradanja sitniša, ili velike, poput varanja na porezu, utječu na dijete i daju mu jasnu poruku da je nepoštenje ukoliko nam donosi korist ili ugodu. S druge strane, odgoj u kojem neće biti mjesta za laži i nepoštenje, je najbolji način za stvaranje buduće odgovorne i pouzdane osobe.

Ne zaboravite, nikad nije kasno za početak.


Ključne riječi Sve o temi:


A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?