Kako ukrotiti bezobraznog tinejdžera?


Uz svakodnevni stres, odgajanje tinejdžera nije nimalo lak posao. Posebice ako vaše dijete prolazi kroz “buntovne godine” s manjkom poštovanja prema ljudima koji ga okružuju. Bilo da vas ignorira, bezobrazno odgovara ili jednostavno odbija poštovati “kućna pravila” , najvjerojatnije ćete, ukoliko ne razradite strategiju, energiju trošiti na svađe i vikanja. Ne zaboravite da vas vaše dijete poznaje najbolje i da ono upravo zna “koje dugme treba pritisnuti” kako biste izgubili kontrolu, a ono dobilo ono što traži.

Imate li bezobrazno dijete, ne odustajte od njegovog preodgoja. Pedagozi su razradili nekoliko djelotvornih tehnika kojima možete povratiti i održati poštovanje svojeg tinejdžera. Mi vam donosimo dvije. Iako dolje navedeni naputci nisu primjenjivi u svakoj situaciji i na svakog adolescenta, vrijedi pokušati.

Okrenite leđa i otiđite

Roditelji često misle da su obavezni ustrajati u raspravljanju sa svojim djetetom. Bilo da misle da njihova riječ mora biti zadnja ili žele upornošću dokazati da su u pravu. Takav stav, gotovo uvijek, vodi do toga da će istrpjeti puno više nepoštivanja nego što je potrebno.

Raspravljate li sa svojim djetetom, a pri tom vam se ne sviđa smjer u kojem razgovor ide, ili jednostavno ne želite da rasprava preraste u svađu, morate naučiti da je u redu okrenuti leđa i otići. Pokuša li vas vaš bezobrazan tinejdžer uvući u svađu kako bi nešto bilo “po njegovom”, odlučno i tiho ponovite svoju odluku i dajte mu do znanja da nećete nastaviti razgovor. Nakon toga otiđite, čak ako i morate napustiti prostoriju, zaključati se u spavaću sobu ili trčati na mjestu da izbacite frustracije.

Povlastice

Djetetu ste dužni osigurati dom, hranu i ljubav. Sve ostalo su privilegije, uključujući kablovsku televiziju, mobitele, internet, džeparac, izlaske… Možda vam se tako ne čini, ali kada shvatite da su stvari koje vaš tinejdžer ima većinom odraz njegovih želja, a ne stvarnih životnih potreba, tada mu možete ponuditi mogućnost izbora. Kada vas i ostale članove obitelji vaše bezobrazno dijete počne uvažavati i kada prihvati “kućna pravila”, omogućite mu privilegije. Ukoliko je njegov odabir nepoštovanje i loše ponašanje, oduzmite mu ih.

Dosljednost i odlučnost

Navedene metode mogu djelovati samo u slučaju kada ste odlučni i dosljedni u njihovom provođenju. Ne uništavajte svoj autoritet pukim prijetnjama. Ako ste djetetu najavili da će ostati bez mobilnog telefona, a on ne promijeni svoje ponašanje na bolje, tada mu ga zaista morate i oduzeti. Pri tom izbjegnite fizički sukob. Ne želi li vam vaš tinejdžer predati uređaj, jednostavno otkažite pretplatu na njega ili mu uskratite novac za kupovinu bonova. Nakon takvog postupka, vaš će tinejdžer najvjerojatnije odabrati pravi izbor, jer nije teško birati između bezobraznog ponašanja i povlastica koje imaju njegovi vršnjaci.A ŠTO VI MISLITE O OVOJ TEMI?